
Metaverse açıkladı
Bu günlerde herkes, çevrimiçi yaşamlarımızı değiştirecek bir sonraki büyük şey olarak “Metaverse” hakkında konuşuyor gibi görünüyor. Ancak, herkesin kendi “Metaevren” yorumuna sahip olduğu görülüyor – yani, eğer varsa.
“Metaverse” terimi ilk olarak Neal Stephenson’un 1992’de yayınlanan ikonik siberpunk romanı Snow Crash’de kullanıldı. Peki Metaverse nedir? Metaverse (Stephenson’ın kurgusunda her zaman büyük harfle yazılır), “dünya çapındaki fiber optik ağ üzerinden halka sunulan” ve romanda sanal gerçeklik gözlüklerine yansıtılan paylaşılan bir “hayali alem” olarak tanımlanır. Bu nedenle, ifade, sanal gerçeklik (VR) veya artırılmış gerçeklik (AR) ile geliştirilmiş dijital ayarlara uygulanabilir.
Meta terimi “ötesi” anlamına gelir ve ayet “evren” anlamına gelir. Ayrıca, bazı insanlar metaverse terimini, oyuncuların dolaşıp diğer oyuncularla etkileşime girebildiği sanal dünyalara atıfta bulunmak için de kullanır; örneğin, geliştiricilerin gerçekte var olmayan binalar, parklar, işaretler ve şeyler inşa edebileceği bir dünya. Uçan havai ışık gösterileri ve dikkate değer mahalleler (üç boyutlu uzay-zaman kurallarının göz ardı edildiği ve insanların avlanıp birbirlerini öldürebilecekleri serbest savaş bölgeleri) içerir.
COVID-19 salgını metaverse olan ilgiyi ateşledi. Daha fazla kişi çevrimiçi olarak çalışıp okula gittikçe, çevrimiçi iletişimi daha gerçekçi hale getirecek tekniklere yönelik istekte bir artış oldu.
Mark Zuckerberg, Temmuz 2021’de şirketin Facebook’un sosyal varlık, ofis işleri ve eğlenceyi içeren daha maksimalist bir versiyonunu oluşturmayı planladığını açıkladı. Facebook, 28 Ekim 2021’de adını Meta veri deposu olarak bilinen sanal bir ortam yaratma konusundaki daha önemli taahhüdünü yansıtarak Meta olarak değiştirdi.
Bu yazıda, meta veri deposu madeni paraları, jetonları ve cüzdanların yanı sıra blok zinciri meta veri deposu başlangıçlarını, kripto meta veri deposu projelerini ve meta veri deposunun nasıl çalıştığını tartışacağız.
Bir meta veri deposunun temel özellikleri nelerdir?
Metaverse hakkında en popüler fikirler bilim kurgudan geliyor. Metaverse, bu bağlamda sıklıkla bir tür dijital “çekilmiş” internet olarak tasvir edilir – gerçek gerçekliğin bir tezahürü, ancak bir sanal (genellikle tema parkı benzeri) bir dünyada temellendirilmiştir. Dolayısıyla, Metaverse’in temel özellikleri şu şekilde tanımlanabilir:

Kalıcı: Asla “sıfırlamaz”, “duraklamaz” veya “bitmez” – sadece durmadan devam eder.
Bireysel olarak ve eşzamanlı olarak kullanılabilir: Herkes Metaverse’in bir parçası olabilir ve Metaverse’deki ajansı ile eşzamanlı olarak belirli bir olay/yer/aktivitede yer alabilir.
Tam olarak işleyen bir ekonomi: Bireyler ve işletmeler, başkalarının kabul ettiği değer üreten çok sayıda çabayı yaratabilmeli, sahiplenebilmeli, yatırım yapabilmeli, satabilmeli ve bunun karşılığını alabilmelidir.
Bir deneyim: Hem dijital hem de fiziksel dünyaları, özel ve genel ağları/deneyimleri ve ayrıca açık ve kapalı platformları kapsamalıdır.
Geniş bir katkıda bulunanlar yelpazesi: Bu, bazıları serbest meslek sahibi, diğerleri ise gayri resmi olarak organize edilmiş veya ticari amaçlı işletmeler olan birçok katılımcı tarafından geliştirilen ve işletilen içerik ve deneyimlerle doldurulmalıdır.
Eşi benzeri görülmemiş bir birlikte çalışabilirlik sunar: Her deneyim arasında dikkate değer veriler, dijital öğeler/varlıklar, içerik ve diğer birlikte çalışabilirlik sunmalıdır; Rocket League (hatta Porsche’nin web sitesi) için geliştirilmiş bir araba,
Roblox’ta çalışmak üzere taşınabilir .
Günümüzün dijital dünyası, her mağazanın kendi parası, benzersiz kimlik kartları, ayakkabı veya kalori gibi öğeler için özel ölçü birimleri ve diğer şeylerin yanı sıra çeşitli kıyafet kuralları ile bir alışveriş merkezi gibi çalışıyor.
Metaverse ne değildir?
Yukarıdaki karşılaştırmaların Metaverse’in bir parçası olması muhtemel olsa da, kendileri Metaverse değildir.
Onlarca yıldır, yapay zeka (AI) güdümlü karakterlere sahip sanal dünyalar ve oyunlar ve gerçek zamanlı olarak “gerçek” insanlarla dolu olanlar var olmuştur. Dolayısıyla “sanal dünya” bir “meta” evren değil, belirli bir amaç (oyun) için yaratılmış hayali ve sentetik bir evrendir.
Benzer şekilde, Second Life gibi dijital içerik deneyimlerine genellikle “proto-Metaverse’ler” denir.
Ancak insanların dijital avatarlarla temsil edilmesi, oyun benzeri hedeflerin veya beceri sistemlerinin eksikliği ve sanal hangout’lar gibi sanal dünyaların çeşitli yönleri devam ediyor ve neredeyse eşzamanlı içerik güncellemeleri sunsalar da Metaverse için yetersizler. Bu nedenle, “bir sanal alan” bir meta veri deposu değildir.
Sanal gerçeklik (VR), sanal bir dünya veya alanı deneyimleme yöntemidir. Dijital bir dünyada bir varlık hissi, bir meta veri tabanı oluşturmak için yeterli değildir. Ayrıca, bir metaverse oyun benzeri amaçlara, oyunlara sahip olabilir ve oyunlaştırmayı kullanabilirse de, kendi başına bir oyun değildir ve belirli hedeflere odaklanmaz. Dolayısıyla ne “sanal gerçeklik” ne de “oyun”dur.
Bir metaverse, Disneyland gibi merkezi olarak programlanmamıştır; bu nedenle “sanal bir tema parkı” değildir. Benzer şekilde, bir meta veri deposu “yeni uygulama mağazası” değildir; bunun yerine, çağdaş internet/mobil paradigmalarından, tasarımından ve önceliklerinden temelden farklıdır.
Metaverse nasıl çalışır?
Meta veri deposu genel olarak iki tür platforma ayrılabilir.
İlki, blok zinciri tabanlı meta veri deposu başlangıçları oluşturmak için değiştirilemez belirteçlerden (NFT’ler) ve kripto para birimlerinden yararlanmayı içerir. İnsanlar, Decentraland ve The Sandbox platformlarında sanal arazi satın alabilir ve kendi ayarlarını oluşturabilir .
İkinci grup, insanların iş veya eğlence için bir araya gelebileceği genel olarak sanal dünyaları tanımlamak için meta veriyi kullanır. Temmuz ayında Facebook Inc. , bir metaverse ürün ekibinin kurulduğunu duyurdu.
Blok zinciri tabanlı platformlarda sanal varlık satın alan veya ticaret yapan kişiler, ücretsiz hesaplar sunan birçok metaverse hizmetine rağmen kripto para birimleri kullanmalıdır. Decentraland’ın MANA’sı ve The Sandbox’ın SAND’ı gibi birkaç blok zinciri tabanlı platform, sanal varlıkları satın almak ve satmak için Ethereum tabanlı kripto belirteçlerine ihtiyaç duyuyor.
Kullanıcılar, NFT sanat eserlerini takas edebilir veya Decentraland’deki sanal bir gösteriye veya konsere giriş için ücret alabilir. Ayrıca, son yıllarda değerinde önemli bir artış görülen arazi ticareti yaparak da para kazanabilirler. Kullanıcılar, oyunlarına erişim için diğer kullanıcılardan ücret alarak Roblox’ta para kazanabilirler.
Metaverse’de ne yapabilirsiniz?
Kripto metaverse projelerinde sanal bir geziye çıkılabilir, dijital giysiler satın alınabilir, sanal bir konsere gidilebilir. COVID-19 pandemisinin ortasında Metaverse, ev vardiyasından çalışma için bir oyun değiştirici olabilir. Facebook’tan ücretsiz bir açık beta olan Horizon Workrooms , Quest 2’nin desteklendiği bölgelerde artık Oculus Quest 2’de indirilebilir .
Workrooms, sizin ve iş arkadaşlarınızın herhangi bir konumdan daha etkili bir şekilde işbirliği yapmanızı sağlayan sanal bir toplantı alanıdır. VR’de bir konferansa avatar olarak katılabilir veya dizüstü bilgisayarınızdan veya PC’nizden sanal odaya görüntülü arama yapabilirsiniz. Büyük bir sanal beyaz tahta kullanarak fikirler üzerinde işbirliği yapabilir, başkalarıyla işbirliği yapmak için bilgisayarınızı ve klavyenizi VR’ye getirebilir veya daha çok yüz yüzeymişsiniz gibi hissettiren anlamlı tartışmalar yapabilirsiniz.
Ancak, teknoloji firmalarının çeşitli web kanallarını nasıl bağlayacaklarını henüz çözmeleri gerekiyor. İşe yaraması için, rakip teknolojik platformların Facebook meta veri tabanı, Microsoft meta veri tabanı veya diğerleri arasında geçiş yapmaktan kaçınmak için bir dizi standart üzerinde anlaşmaları gerekecektir.
Metaverse’in anahtarı kripto mu?
Metaverse’in amacı, insanlara birçok yönden deneyimler ve fırsatlar açısından fiziksel gerçekliği aşabilecek bir artırılmış gerçeklik deneyimi sağlamaktır.
Meta veri deposunun doğru çalışması için neden şifrelemeye ihtiyaç duyduğuna bir göz atalım.
Blok zincirinin kırılmazlığı ve değişmezliği, herhangi bir sanal gerçeklik teknolojisinin geniş çapta benimsenmesi için kritik özelliklerdir. Hack’ler ve veri ihlalleri yaygındır, ancak insanların tamamen çevrimiçi ve sanal bir ortamda çalışması gerekiyorsa, üzerinde çalışacakları temel platformun güvenli olması gerekir.
Blok zinciri yalnızca bilgilerin hızlı bir şekilde onaylanmasına izin vermekle kalmaz, aynı zamanda kriptografik olarak güvenli ve korumalı işlemlere de izin verir. Blockchain ve kripto varlıkları, sanal gerçekliğin nasıl dağıtılacağının temel ve ayrılmaz bir yönüdür.
Bir önceki noktaya dayanarak, Metaverse, blockchain ve kripto varlıklarının etkinleştirilmesine yardımcı olabilecek, talep üzerine işlemlerin tamamlanmasını isteyecek ve gerektirecektir. Gerçek bir sanal gerçeklik ortamının belirtildiği gibi çalışması ve gerçekleştirmesi için işlemlerin yapılması gerekecektir. Bu işlemler güvenli ve neredeyse hızlı olmalıdır. Bu ekosistemdeki bireylerin özellikle şunları yapabilmeleri gerekecektir: a) sanki yüz yüzeymiş gibi kolayca işlem yapma ve etkileşimde bulunma ve b) bu işlemlerin tamamlanacağına dair güvene sahip olma.
Kişiler ve kurumlar, uygulanabilir ve kanıtlanmış yöntemler olan kripto işlemleri ile sanal, izlenebilir ve gerçek zamanlı olarak işlem yapabilirler. Bununla birlikte, blok zinciri ve kripto varlık teknolojisinin sürekli kullanımı olmasa bile, sanal ve çevrimiçi ödemelere yönelik eğilim büyüyor. Çevrimiçi bir ortamda işlem yapmak ve ticaret yapmak, Visa, Mastercard ve PayPal tarafından kripto ödemelerinin benimsenmesiyle daha da yaygın hale gelen ana akım bir evrim haline geldi.
Kripto destekli ödemeler, meta veri deposu gibi sanal bir ekosistemde daha da yaygınlaştı ve gelecekte bu tür ödemelerin ön plana çıkması mantıklı.
Metaverse hala gelişmekte olan ve hızla genişleyen bir alandır. Yine de, sonuçta, tamamen işlevsel bir meta veri deposunu desteklemek ve gerçekleştirmek için blok zinciri ve kripto varlıklarının gelecekteki uygulamasında önemli bir rol oynaması gerekecek.
Metaverse ile ilgili herhangi bir endişe var mı?
Evrensel olarak kabul edilmeseler de, Metaverse için birkaç başka kavram temel olabilir. Bu endişelerden biri, katılımcıların tüm karşılaşmaları boyunca kullanacakları tek bir dijital kimliğe (veya “avatar”) sahip olup olmayacağıdır. Bu yararlı olurdu, ancak şüpheli çünkü “Metaverse döneminin” liderlerinin her biri hala kendi tanımlama sistemlerini isteyecek.
Örneğin bugün, birkaç baskın hesap sistemi var – ancak hiçbiri tüm web’i kapsamaz ve bunlar genellikle sınırlı veri paylaşımı/erişimiyle birbirlerinin üzerine yığılır. Örneğin, iPhone’unuz bir iOS hesabına bağlıysa, Gmail hesabınıza bağlı bir uygulamaya giriş yapmak için Meta (önceden Facebook) kimliğinizi kullanabilirsiniz.
Ayrıca, bugün gördüğümüz gibi internetin bir evriminden ziyade, bir meta veri deposunun “gerçek Metaverse” olması için ne kadar birlikte çalışabilirliğin gerekli olduğu konusunda da tartışmalar var. Birçok kişi, gerçek bir Metaverse’in yalnızca bir operatöre sahip olup olamayacağını da sorgular (Ready Player One’da olduğu gibi).
Bazıları, bir Metaverse tanımının, öncelikle topluluk tabanlı standartlara ve protokollere (açık web’e benzer) ve bir “açık kaynak” Metaverse işletim sistemi veya platformuna (bu, baskın kapalı platformların varlığını ekarte etmese de) dayalı, oldukça merkezi olmayan bir platform gerektirdiğini iddia ediyor. Metaverse’de).
Metaverse sadece bir Facebook girişimi mi?
Hayır, Metaverse sadece Facebook’un bir girişimi değildir. Microsoft ve yonga üreticisi Nvidia, meta veri deposunu destekleyen iki şirket daha. Video oyunları yapan şirketler de başı çekiyor. Ünlü video oyunu Fortnite’ın yapımcısı Epic Games, uzun vadeli metaverse isteklerini finanse etmek için yatırımcılardan 1 milyar dolar topladı.
Oyun platformundaki bir diğer önemli oyuncu, metaverse’i “insanların çalışmak, çalışmak, oynamak, yaratmak ve sosyalleşmek için milyonlarca 3B deneyim içinde bir araya gelebileceği bir yer” olarak tanımlayan Roblox’tur.
Tüketici markaları da trendden yararlanmaya çalışıyor. Bir İtalyan moda işletmesi olan Gucci, Haziran ayında bir dizi yalnızca dijital aksesuar satmak için Roblox ile işbirliği yaptı. Coca-Cola ve Clinique, meta veri tabanına girmenin bir yolu olarak pazarlanan dijital jetonlar sattı.
Metaverse’i başka kim yaratabilir?
Metaverse, bir bilgisayar platformu olarak internetin yerini alabilse de, geliştirme yolunun selefininkine benzer olması pek olası değildir. Özel sektör yalnızca Metaverse’in potansiyelinin tam olarak farkında olmakla kalmaz, aynı zamanda en fazla parayı, en iyi mühendislik becerisini ve fetih için en büyük hırsı saymazsak, geleceğine dair en agresif inancına da sahiptir. Önde gelen teknoloji şirketleri, Metaverse’e sadece liderlik etmekle kalmayıp, ona sahip olmak ve onu tanımlamak istiyor.
Kurumsal olmayan bir tavırla açık kaynaklı projeler Metaverse’de önemli bir rol oynamaya devam edecek ve en heyecan verici yaratıcı yeteneklerin bazılarını çekecek. Ancak, Microsoft, Apple, Meta ve Amazon dahil olmak üzere, Metaverse’in başlarında yalnızca birkaç potansiyel lider var .
Metaverse kripto projeleri, Microsoft’un Mesh platformunu içerir. Bu platform ile yazılım devi, gerçek dünyayı artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklikle bütünleştiren karma ve genişletilmiş gerçeklik (XR) uygulamaları oluşturuyor. ABD Ordusunun, askerlerin eğitmesi, prova yapması ve savaşması için Microsoft ile birlikte bir artırılmış gerçeklik Hololens 2 kulaklığı geliştirdiği bildiriliyor. Ayrıca, Xbox Live tüm dünyadaki milyonlarca video oyunu oyuncusunu birbirine bağlıyor.
Apple, ilk AR ve VR gadget’larını piyasaya sürmede Meta ve diğerleri gibi şirketlerin gerisinde kalırken, Cupertino şirketi çok geç olmayabilir. Apple, yaklaşmakta olan Metaverse için gelişmiş bir HMD (Başa Monte Edilen Sistem) Sanal Toplantılar uygulaması oluşturdu. Apple’ın patenti, insanların gelişmiş gerçeklik (ER) ortamlarını algılamasını ve bunlarla etkileşim kurmasını sağlayan çeşitli teknolojileri de kapsar.
Eski Facebook, 2014’te Oculus’un satın alınması da dahil olmak üzere daha önce sanal gerçekliğe önemli yatırımlar yaptı. Meta, dijital avatarların iş, seyahat veya eğlence için sanal gerçeklik başlıklarıyla etkileşime girdiği bir sanal dünya tasavvur ediyor.
Bununla birlikte, Metaevren hakkında, onu kimin yöneteceği veya bizi oraya nasıl getirecekleri konusunda güçlü fikirlere sahip olmak hakkında bilmediğimiz çok fazla şey var. Gerçekte, Metaverse büyük olasılıkla (isteksizce de olsa) işbirliği yapan ve birlikte çalışabilirliği kucaklayan farklı platformlar, yapılar ve teknolojiler ağının sonucudur.
Şu anda bildiğimiz şekliyle internet, açık (çoğunlukla akademik) internetin, açık standartları ve protokolleri sık sık “yeniden inşa etmeye” veya “sıfırlamaya” çalışan kapalı (öncelikle tüketici odaklı) hizmetlerle birlikte geliştiği biraz kaotik bir sürecin sonucudur.
Metaverse’in geleceği
Gerçek hayatı mükemmel bir şekilde yansıtan gerçek bir metaverse’nin ne kadar gerçek olabileceği veya yaratılmasının ne kadar süreceği belli değil. Birçok blok zinciri tabanlı meta veri deposu platformu, nihayetinde kullanıcıların çevre ile etkileşime girmesine izin vermek için AR ve VR teknolojisi üzerinde çalışıyor.
Dünya çapında bir muhasebe ve danışmanlık firması olan PwC, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçekliğin küresel ekonomiyi 2019’da 46,5 milyar dolardan 2030’a kadar 1,5 trilyon dolara çıkaracağını tahmin ediyor.
Facebook Inc, Alphabet Inc’e ait Google ve Microsoft Corp, sektörün genişlemesini öngörmek için bulut bilişim ve sanal gerçeklik şirketlerine yatırım yaptı.
Tıpkı “internete” hükmeden şirketler için büyük para olduğu gibi, ödemeler, abonelikler veya reklamlar gibi destek platformları veya hizmetleri gibi belirli bölgeleri tekelleştirebilecek firmalar için muazzam para olacak.
kaynak: cointelegraph