
2019’da Çin anakarasında yaşadıysanız PlusToken’a direnmek neredeyse imkansızdı. Sosyal medya hesaplarınızda reklamlar gördünüz, marketlerde istemler gördünüz ve dolandırıcılar sizi ürünler hakkında daha fazla bilgi edinmek için fiziksel buluşmalara gitmeye ikna etti.
PlusToken, 2018’in başlarında Chen Bo tarafından Güney Koreli bir cüzdan ve takas olarak kuruldu. Yatırımcıları hızlı ve garantili getiri vaatleriyle cezbetti. Takip eden iki yıl içinde Bo, başkalarını da getirdi ve dolandırıcılığı Çin, Kamboçya, Malezya, Vanuatu ve Vietnam dahil olmak üzere diğer Güneydoğu Asya ülkelerine genişletti.
Erken yatırımcılar para kazanırken, karları diğer kurbanların sırtından geldi. Yeni PlusToken müşterilerinden gelen yatırımlar, mevcut müşterilere borçlu olunan temettü ödemelerine gitti. Gerçek ürünler yoktu.
PlusToken , Kore ve Çin’de, özellikle de kripto para birimlerine aşina olmayan yatırımcılar arasında büyük bir takipçi kitlesine sahipti. Plus Token, Çin ve Kore’deki masum kurbanlara “yatırım” konusunda büyük ödüller sunan Yüksek Getirili bir yatırım programıydı. Plan, daha büyük yatırımların daha fazla ödül almasıyla birlikte, aylık %9 ila %18 oranında yatırım getirisi vaad edildi.
Plus Token, şüphelenmeyen kurbanları yüksek getiri ve düşük yatırım vaadiyle yatırım yapmaya çeken klasik bir Ponzi şemasıdır. Plus Token, fonların Plus Token Cüzdanı ve Borsası gibi kripto para birimiyle ilgili ürünleri geliştirmek için kullanıldığını iddia ederek sürdürülebilir iş yanılsamasını sürdürdü. Bununla birlikte, eski üyelere ödeme yapmak için daha yeni yatırımları bölerek getiriler elde edilir. Sürdürülebilir bir iş yanılsaması, bunu bir Ponzi Planı olarak sınıflandırır, çünkü kurbanlar aslında yüksek getiri sağlayan bir işe yatırım yaptıklarına inanandılar.
PlusToken planındaki çatlaklar, yatırımcılar kazançlarını platformdan çekmek için mücadele ederken Haziran 2019’da ortaya çıktı. O ayın sonlarında, organizatörler bitcoin ve diğer kripto para birimlerinde 3 milyar dolardan fazla para çektiler ve şifreli bir mesaj yayınladılar, “Üzgünüz, Kaçtık.”
Kripto para birimleri nakit varlıklar gibi değildir. Yatırımcılar genellikle parayı yeni bir para birimi biçimine dönüştürmeden ve ondan kaçmadan önce cüzdandan cüzdana taşırlar.
Gerçek miktarı hesaplamak oldukça zor bir iş olsa da, 3 milyar ila 6 milyar dolar arasında değişiyor .

2020 yılının Temmuz ayında, dolandırıcılıkla bağlantılı olarak 100’den fazla kişi tutuklandı. Ve 2020 yılının Aralık ayında, elebaşları çalışmaları nedeniyle 11 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.
Mahkeme açıklamasında,
Bitcoin ve diğer el konulan varlıkları “mevcut yasalara göre” . , bu varlıkların satışından elde edilen fonların milli hazineye gönderileceği belirtildi.